De laatste jaren zien we dat de wijnbouw in Nederland en Vlaanderen zich steeds verder positief ontwikkelt. Diverse druivenrassen worden met succes geteeld waarbij ook de kwaliteit van de geproduceerde wijnen zich op een steeds hoger niveau gaat begeven.
Bij het leggen van de basis voor een goede wijn speelt de kwaliteit van de druif een belangrijke rol. Zon en warmte stimuleren een kwalitatieve ontwikkeling. Echter zijn er ook invloeden die een negatieve bijdrage leveren.
Zo kunnen vogels en wespen ware plaaggeesten zijn voor de wijnbouw. In de laatste jaren is daar ook nog de Suzuki fruitvlieg bijgekomen waarbij met name de blauwe en rode druiven als een magneet hierop werken.
Ook veranderingen in het klimaat is iets waar steeds meer rekening dient te worden gehouden. Zon en regen zijn natuurlijke belangrijke stimuleringen. Maar een teveel aan zon kan ook tot gevolg hebben dat er een zekere ‘verbranding’ van de vruchten gaat optreden. En wat te denken van al te heftige regen- of hagelbuien die in toenemende mate ook tot de nodige schade kunnen leiden.
Al met al is succesvol telen van druiven een grote uitdaging, waarbij allerlei bedreigingen op de loer liggen. Bij tal van deze bedreigingen kunnen netten een prima en duurzame oplossing bieden.
Dit nieuwsbericht is geplaats in de nieuwsbrief van www.wijnenwijngaard.nl